2020. december 19., szombat

F uzi ó

https://card.weibo.com/article/m/show/id/..  Kínairól magyarra lefordítva:

〃36 kripton
A Google belép a magfúzió területére, ez lesz az ideális új energiaforrás a jövőben?
Szerző: katona olvasó keze 2017-07-29 17
A magfúziós energia kereskedelméhez vezető út még mindig hosszú.

A szerkesztő megjegyzése: Az emberiség mindig is tiszta, biztonságos és korlátlan energiát akart szerezni. A magfúzió magában hordozza ezt a reményt. Mivel az éghajlatváltozás nagyobb kihívásokat hoz, csökkentenünk kell a szén-dioxid-kibocsátást. Ez a tendencia mindenki számára nyilvánvalóbbá válik. A magfúzió iránti érdeklődés is növekszik. A közelmúltban a Google bejelentette, hogy partnerségben van egy vezető magfúziós céggel, hogy kifejlesszen egy új számítógépes algoritmuskészletet, amely jelentősen felgyorsíthatja a plazmakísérleteket és elősegítheti az energiatechnológia fejlődését.

A Google csatlakozik

A fent említett magfúziós vállalat neve Tri Alpha Energy, amelyet a Microsoft társalapítója, Paul Allen támogatott, és 500 millió dolláros beruházást kapott. Ezúttal a Google Kutatási osztályával dolgozik az úgynevezett Optometrist algoritmus kifejlesztésén, amely a nagy teljesítményű számítást az emberi megítéléssel ötvözi, hogy új és jobb megoldásokat találjon az összetett problémákra.

A magfúzió az atomok kombinációja szélsőséges hőmérsékleteken, és nagy mennyiségű energiát szabadít fel, nagyon összetett technológia. A magfúzió fizikai reakciója nemlineáris jelenségeket von maga után, vagyis a kis változások nagy hatással lehetnek az eredményekre.

Ted Baltz, a Google Accelerated Science Team munkatársa elmondta: "Annak ellenére, hogy a Google hatalmas számítási erőforrásokkal rendelkezik, ez az ügy meghaladja tudásunkat." Ezért a tudósok ötvözik a számítógépes tanulási módszereket az emberi erőforrásokkal. , Majd hagyja, hogy a kutatók válasszanak. A kutatók megérzésük alapján a legígéretesebb lehetőséget választják, ami egyenértékű a legtisztább szöveg kiválasztásával szemük tesztelése során.

Baltz elmondta: "Egy pontig forrtuk a problémát:" Tudja meg, hogyan működik a plazma. Ezeket a cselekvéseket az emberi plazmafizikusok érdekesnek tartják. Amikor ezt megtesszük, ne avatkozzunk a gépbe. Az emberek és a számítógépek együttműködhetnek Jobb jobban dolgozni, mint egyedül. Ez jó példa. "

Jelenleg a Tri Alpha Energy C2-U gépekkel kísérletezik. A Google segítségével jelentősen felgyorsult a kísérlet előrehaladása. Régebben egy hónapig tartott, most azonban csak néhány óráig tart. Az algoritmus megmondja, mi szokatlan a plazma működésében. A csapat 50% -kal csökkentette a rendszer energiaveszteségét, így a teljes plazma energia megnő, és a fúzió csak a kritikus pont elérésekor mehet végbe.

A Tri Alpha Energy elnöke és a vezérigazgató, Michl Binderbauer elmondta: „Fejlett számítástechnika nélkül több évbe telhet egy ilyen dolog elkészítése.” Azt is elmondta, hogy a vállalat célja 10 éven belül villamosenergia-termelés. A közelmúltban a Tri Alpha Energy is meghívta Ernest Moniz volt amerikai energiaügyi miniszter csatlakozik az igazgatósághoz.

A C-2U gép 8 percenként végezhet kísérletet. Ez magában foglalja a plazma bombázásának folyamatát hidrogénatomnyalábbal, és akár 10 milliszekundumig történő mágneses térben történő forgatásával. Ennek főként az a célja, hogy megtudjuk, vajon a plazma az elmélet által megjósolt módon cselekszik-e, és hogy ideális úton halad-e.

Az Optometrist algoritmus segítségével a kutatók megtalálhatják a megfelelő konfigurációt, hogy megnézzék, melyik hidrogénnyaláb képes teljesen kiegyenlíteni a hűtési veszteséget, ami azt jelenti, hogy a plazma teljes energiája a folyamat befejezése után emelkedni fog.

Most a C2-U helyére a Norman, egy erősebb és összetettebb gép lép. Az új gép a cég társalapítójáról, Norman Rostokerről kapta a nevét. Júliusban Norman előállította az első plazmát, és ha a kísérlet sikeres lesz, a Tri Alpha Energy bemutatógenerátort épít.

Egyéb magfúziós projektek

Sok csoport követi a magfúzió álmát, és a legnagyobb eddig az Iter projekt lehet, amely közpénzekből támogatott projekt, és Dél-Franciaországban található. A teljes projekt 18 milliárd eurót fektet be. A partnerek között van az Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína, India, Dél-Korea, Oroszország és Japán. Az Iter hétemeletes létesítményt épít.

Az Iter egy hagyományos tokamak eszközt használ, amely toroid reaktor. Célja, hogy 2025-ben előállítsa az első plazmát, majd tovább terjedjen, és 2035-ben elérje a maximális kimenő teljesítményt. Sikere esetén Iter megalapozza az első atomerőművet. A meglévő atomerőművek maghasadásos technológiát alkalmaznak, nem pedig magfúziót.

Néhány csapat különböző magfúziós reaktorokat is fejleszt, amelyek jobbak és kisebbek lehetnek. Németország egymilliárd eurót fektetett egy reaktor megépítésére, amelyet hivatalosan 2016-ban állítottak üzembe. Csillagszimulátort használ, amelyben a plazma gyűrű a Mobius szalag alakjává válik, így folyamatosan működhet. A tokamak eszközzel ellentétben a tokamak eszköz plazma impulzusokban fut.

Vannak olyan magánvállalkozások is, amelyek szintén kutatnak. Számos tapasztalt fúziós kutatót vettek fel. A General Fusion csak egy ilyen vállalat. Olvadt ólom- és lítium-örvényt használ plazma tárolására. Ez a cég megvásárolta az Amazon alapítóját, Jeff Bezos beruházás.

2014-ben a Lockheed Martin híres Skunk Works csapata egyszer azt mondta, hogy 10 éven belül teherautó méretű fúziós üzemet építhetnek. Megjegyzései kritikát váltottak ki, és a kritikusok részletek közzétételét követelték. A Tokamak Energy egy brit vállalat, amely részecskegyorsító technológiát és magas hőmérsékletű szupravezető technológiát alkalmaz, csakúgy, mint más vállalatok, például a Helion Energy és a First Light Fusion.

A Tokamak Energy igazgatója, David Kingham elmondta, hogy a Tri Alpha Energy projektje izgalmas fejlemény. Úgy véli: "Bár az államilag finanszírozott laboratóriumok jobban teljesítenek az alapkutatásban, a magán laboratóriumok gyorsabban képesek megújulni és elfogadni az új technológiákat." Áprilisban a Tokamak Energy új reaktorai voltak az elsők Ez a harmadik reaktor, amelyet 5 éven belül fejlesztettek ki. A vállalat célja, hogy a plazma hőmérséklete 2018-ban elérje a 100 millió fokot, ami a magfúzióhoz szükséges hőmérséklet.

[Készítette: az összeállítási csapat] Szerkesztő: Yang Zhifang
36 kripton
Szurkolj a kedvelt alkotókért〃 HAJRÁ! ✨

Látszik hogy milyen fontos ügy ez,mert ennyien összefognak a megvalósításért!

"Egyesült Államok, az Európai Unió, Kína, India, Dél-Korea, Oroszország és Japán." Friss fejleményeket nem tudok,de jó látni,hogy az egyetértés valamilyen területen megvan,és ez reménykedésre adhat okot. Sikeres  plazmakísérleteket!


Nincsenek megjegyzések: