2023. október 7., szombat

Gyermeki identitás

pngkit.com/
 "8 éves kortól a prefrontális kéreg gyorsan fejlődik, és képes a logikus gondolkodásra, a jövő tervezésére és az egyre többet gondolkodni . Stratégiákat is kidolgozhat sportolás vagy játék közben. Ezért ebben az időszakban fontos a ``célok kitűzése'', amikor valamin dolgozik. Jó ötlet, ha megengedi gyermekének, hogy sokféle élményben legyen része, hogy megtudja, mire való és mit szeret."


"A gyermek identitása kialakításának egyik fontos eleme, hogy legyen valami, amit szeretsz vagy amiben jó vagy . Amikor olyasmit csinálsz, amit szeretsz vagy amiben jó vagy, az agyad számos olyan hormont termel, amelyek szabályozzák az örömöt, mint például a dopamin, a béta-endorfin és a szerotonin. Ez lehetővé teszi, hogy a terület könnyebben fejlődjön. Amikor a gyerekek találnak valamit, amit szeretnek vagy amiben jók, és azt elismerik, könnyebben megerősítik magukat és önbizalmat nyernek."

tenki.jp/satellite/world/1/
Európa és a volt Szovjetunió időjárási műhold




~ "Hagyd,hogy a gyermek megtanítsa neked a saját nyelvét, hogy eligazítson a saját világában!"

Akiket gyerekkorukban ledózeroltak,azok megértik ennek a Jim Sinclair, 1993.-s beszédrészletének a súlyát. Mintha japánul beszélne az a gyerek,mondhatná egy-egy szülő,amikor nem érti meg,hogy a gyereke mit akar. Aztán ehhez hozzászokva már oda sem figyel,és ebben a folyamatban kialakul az elhanyagolás,másik oldalról az elhanyagoltság. A "módot" előre kell kifejleszteni,hogy ez másképpen alakuljon,mert már amikor benne vagyunk a helyzetbe,akkor lefut egy-egy közös,hozzászokásokon alapuló "projekt" 🏰
/sustainabledevelopment/zh/sdg bookclub/

Ha észreveszem azt,hogy a gyerek [logikai érzéke] nem működik,akkor abba kell hagynom a pressziót,mert különben az önállóságát támadom 👾 Erre előre fel kell készülni,mert menet közben a fennálló feszültség miatt már nincs mód ezen változtatni,mert az eseményláncolatok nem engednek eltérést. Folyik minden a maga útján ahogyan szokott,s ha az "elnyomás" állandó,akkor egy boldogtalan gyerek a végeredménye. Rugalmasak a gyerekek,na de nem annyira,hogy az állandó túlterhelést,vagy az állandó alul terhelést elviselhessék 💒

Azt talán jó felmérni,hogy milyen mértékben működő a gyerek önállósága,mert az jelenti az igazi fejlődését,ha az adottságaihoz képest van neki olyan. Az "elvárások kóros kerülése",amit egy videó címeként szerepelt,arra adhat jelzést nekünk,hogy komoly nehézségei vannak valamivel,amiben nem képes egyedül megoldásra jutni. A gyerekek még nagyon könnyen átveszik a környezetükben lévők érzésvilágát,ezért az is lehet hogy rajta ütköznek ki a problémák jelei,de valójában nem is az ő konkrét problémájának a kivetülése az amit látunk.




"A szavak és a nyelv hatékony eszközök, amelyekkel az egyén kifejezheti gondolatait, legyen az elvont, cselekvésre alkalmas vagy konkrét. Íróként és szerkesztőként első kézből tudom, hogy a nyelv és a szavaknak tulajdonított jelentések nagymértékben befolyásolják, befolyásolják, fejlesztik és megváltoztatják a vita tárgyaival kapcsolatos attitűdünket. Ezért könnyen megsértik vagy felzaklatják az embereket a szóválasztás. Egy kifejezés megváltoztatása – még ha ugyanazt a szó szerinti jelentést hordozza is – megváltoztatja a beszéd finom konnotációit és árnyalatait, és más jelentést és kontextust közöl, mint az eredeti megfogalmazás."
autisticadvocacy.org/about-asan/identity-first-language/

Nincsenek megjegyzések: